Bewust communiceren

Twee boekbesprekingen en een column:

 

9200000046118548

Nina Van Acker las voor ons het boek

Luisteren naar kinderen, Thomas Gordon

en schreef voor ons hierover het volgende. 

 
 
 

1001004005639989

Lien Verbouw las voor ons het boek

How2talk2kids, Adele Faber en Elaine Mazlish

en vertelde ons wat ze eruit haalde!

 

 

Een ervaring en wat inspiratie, geschreven door Elke Brosens:

Bewust communiceren…hoe het voor mij begon en wat het me bracht tot hiertoe…

Toen ik een goeie 7 jaar geleden voor het eerst mama werd, keek ik aanvankelijk op een ‘gemiddelde’ manier naar het ouderschap, naar opvoeding, naar omgaan met kinderen. Zo hadden we voor Tuur een mooi eigen kamertje gemaakt, ik ging namelijk nooit (!) mijn kinderen bij mij op de kamer laten slapen. Op advies van de vroedvrouw lieten we Tuur wel eens huilen want; “hij moet leren dat hij opgepakt wordt als hij rustig is”. Als peuter merkten we dat Tuur een enorme ontdekkingsdrang had. (écht! We zagen geen andere optie dan de klinken van de ramen te verwijderen…)

DSCF7237

Meer en meer merkte ik bij mezelf dat het ‘gemiddelde’ouderschap niet helemaal overeenkwam met mijn buikgevoel maar langs de andere kant was er angst om hem niet goed (wat dat dan betekende??) op te voeden. Ik heb het idee dat hoe meer ik me bewust werd van mijn gevoel, hoe moeilijker het werd om dat te volgen… Mijn hoofd zat vol stemmetjes die allemaal andere dingen zeiden.

Het was na de geboorte van Korneel dat ik er voor mijn idee, meer in begon te slagen om bij mijn gevoel te blijven. Bij Tuur zie ik zoveel terug van mezelf, hij is een enorme spiegel voor me, waardoor dit steeds een stuk moeilijker lijkt te zijn.

En toen ontdekte ik een cursus Geweldloze communicatie bij Nathalie en Lydia. Ik had al verschillende boeken gelezen maar het was pas bij die cursus dat ik voor het eerst een concreet en praktisch idee kreeg van hoe ik het wél wilde. Deze cursus bracht me bij vele andere bronnen zoals boeken, opleidingen en inspirerende mensen zoals Corrylaura van Bladel en Jürgen en Marleen van de Onderstroom.

Na een confronterende driedaagse opleiding rond Somatic Experiencing bij Maggie Kline ben ik dan ook in psychotherapie gegaan bij Jürgen. Dit heb ik als een pittige reis ervaren waarbij ik mezelf, het kind in mezelf, heb herontdekt en veel geleerd heb over in contact komen met mijn gevoelens, noden, verlangens,… M.a.w.; bij mezelf waarnemen wat er gebeurt, welke gevoelens er leven, wat ik nodig heb en hoe ik mezelf dat kan geven. En dit met liefde voor mezelf.

Ondertussen zijn we weer enkele jaren verder, jaren vol ervaringen en inzichten en valkuilen.

Ik probeer elke dag nog los te laten dat ik een perfecte moeder moet zijn, ik probeer elke dag te kijken naar wat ik nodig heb om in die verbinding te blijven die ik zo graag wens met mijn kinderen zonder mezelf te veroordelen als het niet gaat zoals ik denk dat het ‘zou moeten’. Het maakt me blij dat ik met een pak meer mildheid en empathie kan kijken naar anderen en mezelf.

Ik ben dankbaar voor de levenservaring die ik de voorbije 7 jaar mocht opdoen. Soms ben ik ook dankbaar voor de levenservaring van de voorbije 32 jaar. 😉

Eindigen doe ik graag met woorden van Marshall Rosenberg en Anne Frank. Woorden die, volgens mij, mooi bij elkaar aansluiten en waarbij ik véél enthousiasme voel…

Wat gaat er in mij om, wat gaat er in jou om en hoe kunnen we er samen voor zorgen dat het leven rijker en mooier wordt? (Marshall Rosenberg)

 

Wat gewéldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld! (Anne Frank, 16 jaar)

Dankjewel voor het lezen van mijn verhaal, ik wens jou en je kindje een liefdevol bewustzijn toe om in verbinding met elkaar te groeien in jullie levensverhaal! 

SAM_4406
Extra:

Ik ben een half jaar geleden gestart met een klein groepje mensen om samen verder te groeien in geweldloze/verbindende communicatie. We hebben een aantal avonden de theorie bestudeerd en ons daarin verdiept. Nu komen we tweewekelijks samen (Regio Turnhout) om dit te oefenen in het dagelijkse leven. Enkele vragen die we onszelf daarbij stellen zijn;

 • Hoe is het om waar te nemen zonder oordeel? In welke situaties lukt dit makkelijk? Hoe streng zijn we voor onszelf en voor onze kinderen?
 • Hoe groot is onze gevoelenswoordenschat? Lukt het ons om bij dat gevoel te komen en erbij te blijven? Mogen al onze gevoelens er zijn?
 • Kunnen we erachter komen wat we nodig hebben? Hoe gaan we om met conflicten? Wat zeggen conflicten over ons?
 • Durven we vragen wat we nodig hebben? Hoe gaan we ermee om als we een ‘ja’ ontvangen? En wat doet het met ons om een ‘nee’ te ontvangen?

Laat je hierdoor inspireren om eens stil te staan bij jouw eigen ‘communicatie’! Wens je graag meer informatie, dan nodig ik je uit om contact op te nemen via elke_brosens@hotmail.com

Enkele van mijn inspiratiebronnen:

 • www.deonderstroom.be
 • www.blabla-blabla.be
 • Geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg
 • Gelijk hebben of gelukkig zijn? Marshall B. Rosenberg
 • Unconditional Parenting van Alfie Kohn
 • Alles Kids van Joriene de Vos
 • Waarom liefde zo belangrijk is van Sue Gerhardt
 • Mijn gezin! 🙂

Gerelateerde pagina's