Ecologie met kinderen

Natuurlijk Ouderschap en Ecologie

Natuurlijk ouderschap is je gevoel volgen, instinctief handelen, dicht bij jezelf, vanuit je eigen natuur. Het thema van de maand april, ecologie, hebben we daarom gekozen omdat het past bij het ‘bewust’ omgaan met je kinderen, je gezin, met onze aarde en alles wat er op staat, gaat, bloeit en groeit.

Natuurlijk ouderschap betekent bewust in het leven staan. In de manier waarop je als mama en gezin leeft, kan je zoeken naar producten en gebruiksmiddelen die dat bieden wat je gevoelsmatig interessant vindt, jij en niet wat iemand anders of de tv je voorhoudt.Tegelijk voelt het ook beter aan om producten met een lange levensduur te kopen en gebruiken.

naar de tweedehands pagina

Wees kritisch, bewust en open minded. Maar vooral: probeer en kies voor de dingen die voor jou en je gezin goed voelen.

groenestapjes

GROENE VOETJES
Stof tot nadenken

Duurzaamheid, ecologie, natuurlijk en bewust leven en verbruiken, … Termen waarmee we met de regelmaat van de klok om de oren  geslagen worden. Ze lijken ingewikkeld, tijdrovend en bovendien vooral weggelegd voor de geitenwollensokkendame aan de overkant van de straat. Toch zijn er een aantal eenvoudige manieren om samen met je jonge gezin bij te dragen aan de groenere wereld van morgen.

MamAditi wilt je graag helpen om samen met je baby of jonge kind voetje voor voetje groener te gaan leven (onze ‘groene voetjes’). We hopen je ideeën te bieden, stof tot discussie te geven of een milieuvriendelijk lampje te laten branden over onze huidige ecologische voetafdruk.

Groene ouders

Opvoeden is voorleven. De meeste mensen zijn het er tot op zekere hoogte over eens dat zien aanzet tot doen, en meteen ook een zekere bewustwording creëert. Als jij als ouder bewust met spullen omgaat dan zien je kinderen dat en leren ze dat dit een vanzelfsprekendheid kan zijn.

Je kan samen het huis doorlopen om een aantal energiebesparende maatregelen onder de loep te nemen: De kraan laten lopen bij het tanden poetsen? De verwarming aangenaam hoog en in T-shirt in huis lopen? Is het wel allemaal nodig? Welke duurzame alternatieven kan je als ouder, als moeder, gaan gebruiken in plaats van hun wegwerp variant? Is het wel makkelijk genoeg? Besparen we misschien ook financieel een aardige som?

borstcompressen
maandverband
menstruatiecup
make-updoekjes
tandenborstel
toiletpapier
verzorgingsproducten
zakdoeken

Groene kinderen

“Kinderen zijn duur.”
“Kinderen zijn een investering.”
“Kinderen krijgen is per definitie niet milieuvriendelijk.”

Er zijn wel wat stellingen en dooddoeners die je als jonge ouder te horen krijgt. Al eens berekend hoeveel een levensvoorraad aan wegwerpluiers kost? Hoeveel kost het verwerken daarvan aan de maatschappij? En alle kleren die dat nageslacht moet aandoen. De chemicaliën die voor dat katoen gebruikt worden hebben ongetwijfeld een enorme impact op onze leefomgeving.

Maar moeten kinderen echt duur zijn? Hoeveel kost twee jaar borstvoeding? Zijn je kindjes ongelukkiger met speelgoed uit de kringloopwinkel? Heb je echt een auto nodig nu er een kindje bij is? Of zou je autodelen kunnen overwegen?
Voor elk van de ‘uitdagingen’ die je tegenkomt met een baby of jong kind bestaat er een alternatief dat op lange termijn beter is voor iedereen.

natuurrubber
draagdoek
houten speelgoed
biokatoenen kleding
wasbare luiers
tetradoeken
verzorgingsproducten voor baby/kind
vochtige doekjes
wetbag

Groener huis

Wel sorteren en niet sluikstorten. Twee van de belangrijke gewoonten als het gaat over afvalverwerking. Gewoonten die je zelf makkelijk kan aannemen en waar je kind veel uit kan leren. Sommigen gaan een stapje verder en willen afval liever zo veel mogelijk leren vermijden. Een middenwegje daartussen is voor velen dan weer voldoende groen. Maar wat volstaat als het over de wereld van morgen gaat?
Energie is belangrijk. Energiebesparing dan vooral. Moet je voor alles de auto nemen of kan de fiets ook? Moet de TV altijd aan of zijn er alternatieven om de dag door te komen?

In Groene Stapjes, een leuk boek voor het hele gezin, gidst de schrijver (Glen Murphy) je een huis door en leert je samen met je kind nadenken over de kleine ingrepen die er mogelijk zijn om groener te gaan leven.

batterijen
boekjes
bordjes van bamboe
drinkbus in alle kleuren
doosjes in alle maten
een fietsbel
gezelschapsspelen
microvezeldoeken
schoonmaakproducten
seizoenskalendergroentekalender & fruitkalender
je boodschappentas
wasbal
wasknijper

 

Er zijn ongetwijfeld items die we vergeten zijn, of jij weety er misschien meer over? Voor opmerkingen en aanvullingen kan je mailen naar: welkom@mamaditi.be.

ism Sarah Stappers werd de Groene Voetjeszak samengesteld. Hij zit vol met bovenstaande attributen en reist rond langs events, meets en activiteiten van MamAditi.

 

IMG_2259

Beknopte luierinfo:

Wasbare luiers bestaan er in alle maten, kleuren en systemen. Sommigen vergen enige oefening, strikluiers bijvoorbeeld. Andere zijn echt helemaal voor dummies, all-in-one one-size luiers bijvoorbeeld.
Waarom wasbaar? Het team van Klein Spook leert ons dat in een wegwerpluier cellulose zit, waarvoor bomen geveld moeten worden. Zes volwassen bomen over de hele luierperiode van een kindje. Verder zit er ook afgeleiden van petroleum in, een eindige grondstof. Voor wasbare luiers heb je gewoon minder grondstoffen nodig én die grondstoffen worden hergebruikt. Afhankelijk van het systeem dat je koopt, bespaar je bij een eerste kindje 500 tot 800 euro. Bij een tweede kindje is de besparing uiteraard groter omdat je veel minder nieuwe luiers hoeft te kopen. Wasbare luiers zijn vaak mooier, zachter, beter voor de billetjes en sommigen beweren zelfs dat je kind er sneller zindelijk door zal worden.

April staat in het teken van ECOLOGIE bij MamAditi!

Sponsors die luiers verkopen:

Sponsors die wasbaar maandverband en cups verkopen

 

Gerelateerde pagina's