Ecologie met Kinderen: Hoe ons gezinnetje groeit
Thema: Ecologie

Ecologie met Kinderen: Hoe ons gezinnetje groeit

Bestand 17-04-17 19 50 14

Natuurlijk ouderschap is je gevoel volgen, instinctief handelen, dicht bij jezelf, vanuit je eigen natuur. Het thema van deze maand, ecologie, hebben we daarom gekozen omdat het past bij het ‘bewust’ omgaan met je kinderen, je gezin, en dus ook met onze aarde en alles wat er op staat, gaat, bloeit en groeit.

Natuurlijk ouderschap betekent bewust in het leven staan. In de manier waarop je als mama en gezin leeft, kan je zoeken naar producten en gebruiksmiddelen die dat bieden wat jou gevoelsmatig aanspreekt – jou en niet per sé wat iemand anders of de tv je voorhoudt. Tegelijk voelt het ook beter aan om producten met een lange levensduur te kopen en gebruiken.
Wees kritisch, bewust en open minded. Maar vooral: probeer en kies voor de dingen die voor jou en je gezin goed voelen.

Hoe doe ik dat?

Bestand 17-04-17 21 13 04
Ik probeer bijvoorbeeld te kiezen voor kwaliteitsvolle kleding, maak zelf wat kleren en ga ook op zoek naar leuke tweedehands spulletjes.
Kleertjes van de kinderen die te groot zijn, gaan naar andere mama’s of naar een tweedehands winkeltje.
Ook heb ik eens heel mijn huis onder de loep genomen. Leuk om doen hoor! Je ontdekt zo veel. Heel wat wegwerpproducten zijn ons huisje al uit. Al moet ik daarbij grif toegeven dat ik dat echt maar beetje bij beetje heb gedaan. De voorbije zes jaar heb ik stapsgewijs veel wegwerpspullen vervangen door langer houdbare en wasbare producten: luiers (al zijn we daar nu wel al uit), maandverband, tampons werden een herbruikbare cup, wasbare make-up watjes, brooddozen en drinkflessen, lunchzakjes, herbruikbare groente- en fruitzakjes, vershoudfolie. Aan comfort heb ik ook alles behalve moeten inboeten – terwijl ik extra geniet van de mooie printjes van de lunchzakjes en de vrolijke kleurtjes van mijn maandverband. Duur in aankoop? Wel ja, het is vaak een investering, maar ik heb die wel gespreid waardoor het betaalbaar bleef. En hey, ik moet die dingen natuurlijk ook nooit meer kopen in de winkel!

Ook begon ik eens te kijken naar (was- en onderhouds)producten die we in huis hadden. Een folder van ecologische producten belandde in mijn bus. Ik probeerde eens een product uit. Soms werkte dat goed, soms niet. Ik hield dus ogen en oren open. Er bestonden blijkbaar nog wel veel andere natuurlijke producten en vooral: echt niet alles vraagt om een chemisch product. Een wereld ging voor me open: soms, nee vaak lukt het beter met huis-, tuin- en keukenproducten. Azijn bvb! Ik doe vreselijk veel met azijn: azijn als wasverzachter, azijn om de wc te kuisen, voor de ramen, de spiegels, azijn om geurtjes uit papa’s t-shirts te krijgen, azijn om de kleur van zus haar nieuwe broek te bewaren, zelfs azijn om mijn haar uit te spoelen… ik vergeet zeker nog iets. En vooral: 50 cent voor een fles!
Zal ik eens beginnen opsommen wat ik met sodakristallen doe?

Ecologie en duurzaam leven, gaat voor ons niet alleen over producten en gebruiksvoorwerpen. Het gaat ook over hoe we leven en hoe we ons verplaatsen bvb. Wij waren een super ‘klassiek’ gezin: huisje, tuintje, baby’tje, autootje… of liever twee: eentje van mij en eentje van het bedrijf van manlief. Enkele jaren geleden verhuisden we naar een gehucht buiten de stad, maar wel dicht bij het station. Ik pak nu dagelijks het openbaar vervoer en mijn auto bleef stil staan. Zoals heel veel auto’s trouwens! Na wat rondvragen vond ik iemand met wie ik hem kon delen. Dat doen we al twee jaar met succes. De kindjes vervoeren deed ik met de fietskar. Toen ze daar te groot voor werden, ging ik aan het denken. Wat nu? Ze konden nog niet zelf fietsen. Bovendien was ik het beu om voor grotere boodschappen de wagen te nemen: de winkel was maar op een kleine kilometer van huis. Dus ik besloot een elektrische bakfiets aan te schaffen. Dat ging wel met de opbrengsten van de wagen. Deze zomer doe ik de wagen zelfs definitief weg. Ik rij er geen 1000km per jaar meer mee… nu nog manlief overtuigen van duurzame mobiliteit! Wie helpt? Het lukt me niet 🙂

Het laatste waar ik nog over wil vertellen: voeding en drank! Los van de verpakkingen, waar je ook over kan nadenken uiteraard (maar waar ik nog altijd niet goed aan uit geraak), is het ook van belang wàt je eet. Ik ga je niet om de oren slaan met de zoveelste les in seizoensgroenten of kwaliteitsvol vlees of zelfgemaakte non-alcoholische drankjes (recepten welkom :-)). Nee, ik wil je mijn enthousiasme meegeven over ons abonnement bij de zelfoogstboerderij. Wij betalen per jaar de boeren

Bestand 16-04-17 14 25 31
die voor ons alles zaaien, planten, onderhouden (ik ben daar namelijk een gigantische mislukking in, het stomste plantje sterft in mijn handen). Vervolgens oogsten wij al dat lekkers. Jaja, dat vergt wel wat extra tijd. En het is soms wel moeilijk die te vinden. Toegegeven! Maar na twee weken niet op het veld geweest te zijn, mis ik het om in de wijde natuur te zijn en met mijn handen in de modder te zitten, gelijk een vuil varkentje. Ook de kindjes leren veel over de groentjes, hoe ze smaken, hoe ze groeien en hoe ze mama kunnen
Bestand 16-04-17 14 27 48
helpen met oogsten. Gelukkig staat er ook een grote speeltuin op het veld 🙂

En zo is de cirkel rond van dit verhaal: natuurlijk ouderschap is voor mij wroeten in de modder, nieuwe dingen uitproberen, af en toe iets echt niet lekker vinden, maar meestal met een gelukzalig gevoel thuis komen.

*op zoek naar iets? Misschien vind je het bij één van onze sponsors van deze maand:

4 T UMAX Power Look 2000 V2.1 [6]
logomp
kleinspook

20101010_doekjes_adv2
debabykangoeroe
TanteRosa_banner1_logo

Gerelateerde berichten

Ontvang je graag onze nieuwsbrief boordevol artikels nuttige links en info? Schrijf je dan hier in. Onze nieuwsbrief wordt maximaal 2 keer per maand uitgestuurd.