Wasbare luiers in de kijker
Thema: Ecologie

Wasbare luiers in de kijker

Ecologie bij MamAditi. Dat is zeker ook wasbaar luieren. Iets dat vele MamAditi-mama’s al gezien hebben, uitprobeerden of zelfs volledig van begeesterd zijn. Misschien ook iets voor jou?

Catty is luierconsulente, heeft een webshop en blogt op haar website Luierhoek.be. Ze geeft regelmatig infosessies over wasbare luiers. Ook voor MamAditi! Ontdek snel onderaan dit bericht waar de volgende infosessies doorgaan.

Vandaag blogt ze voor ook voor ons!

Iedereen zou toch wasbare luiers moeten gebruiken.
Zo gemakkelijk dat dat is.

Het zijn niet mijn woorden, maar van een toekomstige mama tijdens een infosessie. Het volstond om haar de systemen van wasbare luiers te tonen om haar enthousiasme aan te wakkeren.
En het zijn niet de woorden van één mama, maar van veel jonge ouders. Heel wat ouders hebben een lichte twijfel wat wasbare luiers betreft. Jij misschien ook. Je hoort immers nog twijfels of kritische geluiden over wasbaar. Maar wasbare luiers komen weer helemaal terug. Meer en meer jonge ouders kiezen voor wasbare luiers. En dan is niet omdat we allemaal plots zeeën van tijd hebben. Of omdat we graag de was doen. Of omdat we het niet zo erg vinden als onze kinderen dikke poepjes hebben..
Nope! Jonge ouders willen wasbare luiers gebruiken zonder te veel te moeten inboeten op gebruiksgemak.

Wij willen wel ecologisch leven, maar wasbare luiers zijn een stap te ver.

Herken je deze gedachte? Wel, dan willen we je wat vertellen.
Er zijn vele goede redenen om voor wasbare luiers te kiezen. En die hebben niet enkel met een ideologische keuze te maken. Waarom ouders voor wasbare luiers kiezen? We laten jonge ouders even aan het woord.

“We waren geschrokken hoeveel vuilniszakken wegwerpluiers we iedere week buiten zetten.”

Zodra je kindje geboren is, zet je 1 extra vuilniszak per week buiten. 2,5 jaar lang. Dat is 1 ton op 2,5 jaar tijd. Of 400 kg per jaar. Voor luiers alleen.
Met wasbare luiers kan je 7,5 kg afval per week uitsparen. Probeer dit maar eens te doen met iets anders! Kiezen voor wasbare luiers is de gemakkelijkste manier om iets voor het milieu te doen.
Het is om die reden dat ouders voor een tweede kindje, of voor een derde kindje nog de overstap naar wasbare luiers maken.

“Eindelijk heeft ons kindje geen last meer van luieruitslag.”

Veel wegwerpluiers bevatten pvc, plastic, chloor, witmakers, parfum, lotions en andere schadelijke stoffen. Deze kunnen de huid van je kindje irriteren.
Maar er is meer…de babyhuid is 5 keer dunner dan bij een volwassene en heeft minder weerstand dan een volwassen huid. Ze is vooral gevoelig voor chemische, fysieke en microbiële invloeden: de huid van een baby laat deze gevaarlijke stoffen veel meer door en dit voornamelijk ter hoogte van de luierstreek. Deze stoffen worden gemakkelijker opgenomen en dringen dieper door in de huidlagen.
Deze stoffen hebben een negatief effect op het immuunsysteem, de hormonenspiegel en op de lever. Bij veelvuldig gebruik van zou dit schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van baby’s.
Wasbare luiers zijn gemaakt uit stof: bamboe, katoen, hennep, microvezel, … en heeft geen actieve werking op de babyhuid. Wasbare luiers respecteren de natuurlijke processen in de babyhuid.
Voor Sara was dit een reden om voor wasbare luiers te kiezen. Haar verhaal lees je hier.

“Met het uitgespaarde geld kopen we ons later een mooie eettafel.”

Dat is mijn ideetje. Voor later :-).
Heb je al eens berekend wat de wegwerpluiers je kosten? Voor één kindje zal dat 1500€ zijn.
Met wasbare luiers bespaar je 500€ tot 800€ voor je eerste kindje. Gebruik je de luiers voor een tweede kindje, dan bespaar je meer dan 1000€.
We hebben het voor je berekend, je leest het in deze tabel.

Eindelijk hebben we geen lekken meer.
Wasbare luiers lekken minder dan wegwerpluies. Beduidend minder.
Je mag gerust geloven dat je met wasbare luiers zo goed als geen lekken hebt.
De reden? Een goede elastiek rond het buikje en de beentjes. Als je een stevige en duurzame elastiek van wasbare luies vergelijkt met een dunne rekker in een wegwerpluier, begrijp je waarom je de kaka-tot-in-de-nek-verhalen niet horen bij ouders die wasbare luiers gebuiken. En dat spaart je een hoop was van de kleertjes uit.

“We zijn zo trots om te zien dat ons kindje een mooie luier aanheeft”

Wasbare luiers gebruiken maakt je terecht trots.
Mijn kindjes in een mooi luiertje zien rondlopen, ik werd daar echt blij van. En dan bedenk je je dat je een bewuste en ecologische keuze gemaakt hebt. En dan ben je trots op jezelf.
We staan niet op de barricade en we praten heus niet telkens over wasbare luiers. Maar je doet het toch! Niet?

“Ik was wat bang voor de was, maar dat stelt niet veel voor.”

Wasbare luiers wassen stelt niet veel voor.
Je mag alles samen wassen op 60 graden. Je mag er zelfs andere was bij steken.
Het extra werk? Je hangt 2 maal per week een was uit en plooit de luiers wanneer ze gedroogd zijn. En dat is eigenlijk nog een leuk ‘dom werkje’: je bent bezig met iets van je kindje, mooie broekjes, iets waarvan je blij bent dat je het gekozen hebt, terwijl je even uitrust of naar TV kijkt.

De geur van de wegwerpluiers is weg.
Wegwerpluiers ruiken wanneer je kindje geplast heeft. De reactie van de chemische inhoud van een wegwerpluier met de urine heeft een specifieke geur. Niet zo’n hele fijne geur.
Wasbare luiers bestaan enkel uit stof en reagderen niet.
Het overbroekje rond de wasbare luier houdt de geur van ontlasting daarenboven in de luier.
Het voordeel van wasbare luiers is dan nog dat je ze iedere 3 dagen wast. En dan komen ze fris uit de wasmachine.
Tips om het gebruik van wasbare luiers geurvrij te houden, vind je in dit blogbericht.
En wat met de stoelgang? Is dat dan niet vuil?
Maar neen gij! Want die ligt in de vuilbak.
Je kan inlegvlies gebruiken in de luiers. Je legt ze in de luier en bij stoelgang neem je het doekje eruit en gooi je dat weg in de vuilbak. Net zoals je bij wegwerpluier ook stoelgang in de vuilbak gooit.

Misschien ben je benieuwd en heb je nog vragen?

Www.luierhoek.be

Info en tweedehands luiermarkt op Luierfeest te Leuven, zaterdag 21 april.

Gratis infosessie op de Mamameet in Sint-Niklaas, Turnhout (aangevuld!), Haaltert, Antwerpen en Gent 

Gerelateerde berichten

Ontvang je graag onze nieuwsbrief boordevol artikels nuttige links en info? Schrijf je dan hier in. Onze nieuwsbrief wordt maximaal 2 keer per maand uitgestuurd.